domingo, 12 de abril de 2009

El Diumenge de Pasqua,Ciutadella celebra una curiosa tradició.És coneguda amb el nom de 'Matances de Bujots'......








El Diumenge de Pasqua, Ciutadella celebra una curiosa tradició. És coneguda amb el nom de 'Matances de Bujots', i consisteix a penjar pels carrers diversos ninots de personatges coneguts que es converteixen en el blanc dels dispars.
El mot 'bujot' significa 'ninot', i és una paraula despectiva per referir-se a algú sense personalitat. A Ciutadella, les 'Matances de Bujots' ofereixen l'ocasió de fer pujar els colors a la cara a la classe política i posar en evidència qualsevol situació que hagi estat motiu de crítica.
No n'és gaire clara la simbologia, si bé tot sembla indicar que era una forma festiva d'acabar la Quaresma, una època de foscor i privacions.
Un home de palla, motiu de burla molt abans del Diumenge de Pasqua diverses entitats i associacions ja tenen llest el seu bujot, que guarden ben amagat i no ensenyen fins que és penjat al carrer aquest mateix dia.
El ninot és un home de palla, i porta un cartell que explica amb enginy el motiu d'escarni. Els cartutxos que es fan servir es preparen especialment en una fàbrica de Maó, són de foguejament i porten una mica de pólvora i un tap. Es disparen amb escopetes de caçar amb salva, i per cada ninot s'utilitza una mitjana de tres-cents trets, que són disparats per quatre o cinc tiradors.
El començament és a les 12.00, moment en què a Ciutadella comença un enrenou eixordador; els trets no s'acabaran fins que l'home de palla haurà estat abatut per la pólvora i caurà a terra voltat de flames, fet que pot trigar al voltant d'uns deu minuts.
Amb aquesta curiosa tradició, la gent de Ciutadella surten de la Quaresma purificats i protegits dels mals averanys.
Informació treta de: illesbalears.es - Festes tradicionals i espectacles a les Illes Balears.


2 comentarios:

Rafa Medina dijo...

Curiosa tradición, que siempre tiene de punto comun el poder criticar aquello que no se puede en realidad.

fotosbrujas dijo...

buen reportaje que da a conocer tradiciones, pero he de decir que la simagenes tal cual generan cierta incertidumbre
saludos brujos

Seguidores de este espacio.

Todos los derechos reservados

Todas las imágenes estan realizadas y son propiedad de Francisco Gomila Monserrat, no se permite la utilización total o parcial de las imágenes sin consentimiento del autor.
Si estás interesado en alguna fotografía, por favor, contacta conmigo.
_______________________________________________________________________
Totes les imatges estan realitzades i són propietat de Francisco Gomila Monserrat, no ésta permesa la utilització total ho parcial de les imatges sense consentiment de l'autor.
Si estàs interesat en alguna fotografia, per favor, posa't en contacte amb jo.

Copyright © Francisco Gomila Monserrat
http://xecgomila.blogspot.com/

Todos los derechos reservados.